DE KRACHT VAN KLANK

Stephanie van Schie (Inspired by life) heeft hersenletsel. Zij heeft een stuk geschreven over haar ervaring in onze Helende Klankreis:

"...Enthousiast had ik me opgegeven. Klankhealing, heerlijk! Me een uur lang laten meevoeren op klanken van bijzondere instrumenten. Niet eens voor de ontspanning, want klanken kunnen genezing brengen…

Geluid is krachtig om de trilling die klanken voortbrengen. Je lichaam synchroniseert als het ware met die trilling. Een grondklank helpt je daarom aarden, tot rust te komen. Hogere vibraties kunnen je energie geven. Klanken brengen je dus in balans en daarmee kan je gezondheid verbeteren.

Ik ben al jaren geïnteresseerd in geluidstherapie en besloot deze kans aan te grijpen om te ontdekken wat Arianne en Richard van Oxygen Healing by Music creëerden. Maar toen ontstond een uitdaging. Doordat ik een nieuw niveau in mijn herstel had bereikt en héél véél had kunnen trainen, was ik nu in een nieuwe genezingsfase beland. Mijn hersenen draaiden overuren om naar dit nieuwe niveau toe te werken en ik stond uit. Bam. Geen prikkels. Weinig kunnen concentreren, weinig beeldprikkels én weinig geluid kunnen verdragen. Handig 😉. Uiteindelijk besloot ik toch te gaan. Oordoppen in m’n zak, zodat ik mezelf op ieder moment zou kunnen redden.

Ik probeer om onbevangen de klanken te laten binnenkomen. Maar dat gaat nog niet zo eenvoudig want gelijktijd probeer ik me af te sluiten voor de geluiden die teveel zijn. Terwijl de klanken van bijzondere instrumenten als de didgeridoo, klankschalen, exotische fluiten en nog veel meer door de ruimte klinken, voel ik me alsof ik in een spagaat zit. Op deze manier neemt de pijn alleen maar toe. Ik voel de plekken in mijn hoofd waar de pijn zit en breng er zacht mijn aandacht naartoe. Ik laat mijn aandacht als het ware door mijn hoofd stromen. Zo blijf ik even zitten en ik realiseer me dat een andere aanpak nodig is.

Waar je je tegen verzet, dat vermeerdert. Dus besluit ik om óók de geluiden die teveel zijn volledig toe te laten. Mijn oren open te zetten, mijn hele wezen te openen voor álle geluiden die er zijn. Hierdoor word ik als het ware transparant waardoor alles ongehinderd kan passeren. Het bost niet tegen me op, het blijft niet hangen in mijn energieveld of in mijn lichaam. Ik word als het ware immuun.

Zacht voel ik de stromen in mijn hoofd, zacht stuur ik mijn adem en aandacht naar de zere plekken. Arianne blijkt tevens magnetisch therapeut te zijn en loopt langs de groep om energie te geven. Dat geeft een doorbraak. Het zelfherstellend vermogen van mijn lichaam kan nu vrij stromen en mijn hoofd is in staat om de klanken te laten binnenkomen. Een tinkelend geluid zendt een stroom van kippenvel door mijn hoofdhuid. De didgeridoo brengt mijn beide hersenhelften in balans. Rechts wordt actiever waardoor mijn zere linkerkant verlicht wordt. Ontspannen zucht ik. Een zachte drum kalmeert mijn systeem, de klankschalen met hun variërende trillingen brengen nog meer balans. Inmiddels tintelt mijn hele lichaam.

Ondertussen ga ik door met het stimuleren van het natuurlijk herstelvermogen. Daarmee geef ik mijn lichaam de ruimte om het werk te doen terwijl de klanken balans en daarmee heling brengen.

Toch nog te snel is het afgelopen, het voelde heerlijk. Tegelijkertijd is het ook goed, want mijn brein heeft zo ontzettend hard gewerkt dat ik helemaal uitgeput ben. We drinken in stilte nog een kop thee en dan ben ik de eerste die weggaat. Ik piep er als het ware tussenuit. Ik loop naar huis, trek mijn jas en schoenen uit en rol direct door mijn bed in. Pffff, rust. Nog anderhalf uur gonst en beweegt het in mijn hoofd. Mijn lichaam is zwaar en lijkt het matras ingetrokken te worden. Mijn hoofd lijkt ergens in de hoogte te zijn, alsof hoofd en lichaam een veel grotere afstand hebben dan fysiek het geval is. Ondertussen blijf ik doorgaan met zacht mijn aandacht door mijn hoofd te laten stromen. Dan voel ik rust en ik val in een diepe slaap..."